Keresés ebben a blogban

2017. április 7., péntek

Húsvét 2017. (1.) - Húsvéti tojásfestés


A húsvéti ünnepkör egyik kihagyhatatlan eleme a húsvéti tojásfestés, illetve a lányok, asszonyok készülődése a húsvét hétfőre. A locsolkodás után ajándékba adott tojások elkészítésének, dekorálásának számtalan módja van, ráadásul ma már egyre több kreatív "tojás alap" is rendelkezésünkre áll, ha nem szeretnénk a hagyományos kifújt vagy főtt tojás dekorálásnál maradni.

Nálunk otthon kiskoromtól kezdve mindig nagy hagyománya volt a tojás készítésnek, a tartósság miatt mi mindig kifújt tojást használtunk. Kipróbáltunk sokféle technikát az évek során, talán az egyetlen féle készítési mód, ami sosem maradhatott ki, az a tojásfestés hagymahéjjal.

Szombaton vagy vasárnap általában elmentünk kirándulni és mindig nagy élvezettel gyűjtöttük a különleges növényeket, leveleket. Az alábbi cikk segítségével bemutatom a készítését, nem olyan bonyolult és nagyon szépeket lehet vele készíteni. Mi harisnyába kötöttük, ami fontos, hogy jó szorosra kell kötni, mert csak akkor lesz szép a minta, ha egészen ráfeszül a levél. Amikor kivesszük a vízből, hagyjuk egy kicsit hűlni, mert ha rögtön levesszük a harisnyát és a leveleket, akkor elmosódhat. Jó munkát, örömteli készülődést kívánok! :)
(Mi idén gumi tojást dekorálunk filctollal, mert ezt közösen tudjuk készíteni a 16 hónapos kislányommal és igazán személyes ajándék lesz, de anya biztosan készít idén is hagymahéjjal festett tojásokat is. :) )

Íme a cikk:
Bemutatjuk hogy lehet egyszerű, egészséges és egyben mutatós tojásokat festeni. Nem kell hozzá más, csak egy adag hagymahéj, vöröskáposzta, levelek, virágok és tojás.



A legegyszerűbb természetes tojásszínezékek közé tartozik a vöröshagyma külső buroklevele, amelyből ha főzőlevet készítünk a barna különböző árnyalataira színezhetjük tojásainkat attól függően, hogy mennyi ideig áztatjuk a héjas lében. Ha nincs kéznél egy zacskónyi buroklevél, a szomszéd zöldségestől egy kérésre beszerezhetjük. A díszítéshez használt virágokat, leveleket a kertünkben vagy egy kellemes hétvégi túra alkalmával össze is gyűjthetjük.


A mintaként használt leveleket, virágokat harisnyanadrággal vagy egy kinőtt póló 10x10 cm-re feldarabolt darabjaiba csomagoljuk. Mártsuk a leveleket, virágokat víz alá, hogy rátapadjanak a tojás felületére, majd rendezzük el őket mutatósan. Ezután ügyesen csomagoljuk be a tojásokat, majd kössük be szorosan az anyag végét. Minél passzentosabban tudjuk bekeríteni a tojást, annál tökéletesebb lesz a festés.


Óvatosan helyezzük a tojásokat a hagymahéjra, töltsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi őket, majd főzzük egy órán keresztül és hagyjuk a barna lében kihűlni. Más dolgunk nincs is, csomagoljuk ki a művészi tojásainkat. Egy kis szalonnabőrkével pár mozdulattal csillogóvá varázsolhatjuk hímes tojásainkat.



A cikk forrása: http://www.edenkert.hu/elet-mod/legjobb-otthon/tojas-festes-hagyma-kaposzta/1998/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése